Maandagavond (28 september) heeft premier Mark Rutte tijdens de persconferentie nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd. Deze zijn dinsdagavond om 18.00 uur ingegaan. Gelukkig geldt als basis uitgangspunt dat sport en bewegen juist nu bijdraagt aan de weerbaarheid van mensen van jong tot oud. Kunnen blijven sporten, ook in competitieverband is daarom “overeind gehouden”. De maatregelen gelden in ieder geval tot 20 oktober a.s. (= de komende 3 weken).

Het betreft onder andere de volgende belangrijke maatregelen:

• Alle sportkantines gaan dicht. Het primaire doel is om sportbeoefening door te laten gaan maar ook te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. Het doel van de maatregel is om groepsvorming na het sporten te voorkomen. Daarom sluit ook de horeca bij commerciële sportaanbieders. Voor sporters geldt dat het “nazitten” niet de bedoeling is; dus komen, sporten en weer naar huis.

• Er mag geen publiek bij het sporten (trainingen én wedstrijden) worden toegelaten. Ouders/verzorgers die noodzakelijk zijn voor het kunnen laten sporten van een kind/jongere, bijvoorbeeld voor kinderen/jongeren met een beperking, mogen wel worden toegelaten. Uiteraard geldt dat ook voor vrijwilligers met een ondersteunende taak en bijvoorbeeld scheidsrechters. ”Rij-ouders” van jeugd t/m 17 jaar van bezoekende teams maken onderdeel uit van het begeleidingsteam van de sporters en mogen dus worden toegelaten.

• Sportbeoefening is uitgezonderd van de maximale samenkomst van 30 personen binnen en 40 personen buiten. Na afloop van de sportbeoefening geldt voorgaande regel wel. Dus het is de bedoeling dat je na afloop van de training/wedstrijd de sportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat.

• Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties mogen worden gebruikt. Binnen deze ruimtes mogen er maximaal 4 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Ook moet iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

• Alle andere al bestaande richtlijnen en aanwijzingen blijven van kracht.

Extra Corona maatregelen